Sistem SCADA performant pentru Apa Târnavei Mari

Operatorul „Apa Târnavei Mari” anunţă încheierea lucrărilor aferente sistemelor de debitmetre și SCADA în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, jud. Sibiu”. SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition System) este un sistem centralizat de control industrial alcătuit din sisteme de computere care monitorizează și controlează procese tehnologice sau o infrastructură.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C. & S. Di Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia, iar operatorul economic care a implementat SCADA este Electromatic Systems S.R.L. din Brașov, România. Valoarea finală a contractului este de 2.762.191,9 lei, fără TVA.

Implementarea unui sistem SCADA și achiziția de debitmetre a fost o premieră pentru operatorul regional. Există două dispecerate SCADA, unul central la Mediaș și un altul zonal, la Agnita. Sistemul SCADA monitorizează stații de pompare apă potabilă, stații de pompare apă uzată, trei stații de epurare și trei stații de tratare, puncte de monitorizare debite și presiuni, rezervoare, stații de clorinare amplasate pe rețelele de alimentare cu apă, în toate cele trei localități ale proiectului sau în localități afiliate, afișează datele măsurate în timp real, la cerere, dar creează și o arhivă a tuturor datelor înregistrate, pentru ca acestea să poată fi folosite în rapoarte periodice sau în diverse analize de pierderi sau performanță.

Toate aceste elemente de rețea si stațiile de tratare/epurare transmit informațiile necesare către dispecerate prin intermediul unor emițătoare într-o rețea gsm, monitorizarea elementelor sus-menționate putând fi făcută și de la distanță.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune

Date de contact:
Emis de Serviciul Relaţii Publice
Tel: 0269/841.425 int. 34 Fax: 0269/834.270
iulia.tarnu@apatarnavei.ro www.apatarnavei.ro