Noi staţii de tratare pentru regiunile Agnita şi Dumbrăveni

Compania „Apa Târnavei Mari” S.A., operator regional de apă şi apă uzată pentru nord-estul judeţului Sibiu anunţă semnarea contractului în vederea reabilitării surselor de apă şi a staţiilor de tratare din Agnita şi Dumbrăveni în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, jud. Sibiu”.

Acest Proiect, aprobat în cadrul Programului Operational Sectorial Mediu (axa prioritară 1 – Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată), are o valoare de 307.837.654 lei, fiind cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene cu suma de 261.662.005 lei.

În cadrul acestui Proiect, a fost semnat în data de 26.08.2010 contractul de lucrări „Surse de apă, staţii de tratare şi conductă de aducţiune în Agnita şi Dumbrăveni”, contract în valoare de 29.847.702 lei, din care 24.107.989 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune.

Pentru regiunea Dumbrăveni, contractul prevede reabilitarea a 8 puţuri, înlocuirea conductei de aducţiune între puţuri şi staţia de tratare, reabilitarea staţiei de tratare de la Dumbrăveni, un nou sistem de tratare al apei în vederea eliminării fierului şi manganului în exces. Pentru regiunea Agnita, se va construi o nouă staţie de tratare pe vechiul amplasament al staţiei din Arpăşel, care va derula procese moderne de tratare a apei. De asemenea, se va reabilita şi extinde conducta de aducţiune între staţia de tratare şi rezervorul din Agnita pe o lungime de aprox. 36 km.

Prin implementarea acestui contract, din punct de vedere operaţional se vor obţine îmbunătăţirea procesului de tratare a apei, îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor de tratare, optimizarea capacităţii şi performanţei staţiilor. Din perspectiva beneficiilor pentru populaţie, avantajul este asigurarea de apă potabilă corespunzătoare calitativ şi cantitativ standardelor UE pentru locuitorii din regiunile Agnita şi Dumbrăveni, cu impact direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a stării de sănătate a populaţiei din zonele deservite.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C. & S. Di Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia, iar constructorul care va executa lucrǎrile este Tecnicas de Desalinizacion de Aguas S.A. (Tedagua) din Madrid, Spania. Durata de desfăşurare a contractului este de 42 de luni, din care 30 de luni sunt alocate proiectării şi execuţiei lucrărilor, 12 luni notificării eventualelor defecte.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.”